De beursgang van de Ledencertificaten van de Rabobank gaat door. Ook niet-leden van de Rabobank kunnen certificaten van de bank kopen die relatief veel rente uitbetalen. Maar het is geen product zonder risico.

De certificaathouders hebben dinsdagavond bijna unaniem ingestemd met de plannen, die in december waren gepresenteerd. De certificaten zijn vanaf 27 januari te verhandelen aan Euronext in Amsterdam.

De ledencertificaten zijn een speciaal soort obligatie-achtige producten die en vaste rente uitkeren. Tot nog toe konden alleen leden van Rabobank deze beleggingsproducten kopen.

De beursgang betekent echter dat ook ‘gewone’ particulieren en institutionele beleggers de certificaten ook kunnen kopen. Volgens de Rabobank hebben institutionele beleggers al langer belangstelling voor de certificaten.

Rabobank certificaten: hoge rente

De ledencertificaten, die straks gewoon Rabobank Certificaten heten, keren jaarlijks rente uit. Die rente is gekoppeld aan de tienjaarsrente die de Nederlandse overheid betaalt, met een toeslag van 1,5 procent. Maar wel met een minimumvergoeding van nu 5,2 procent. Na de beursgang wordt dat zelfs 6,5 procent.

Dat is relatief veel, zeker vergeleken bij de nog geen 2 procent die een vrij opneembare spaarrekening oplevert.

Maar de certificaten zijn dan ook veel risicovoller: het zijn qua vorm in feite achtergestelde obligaties. Dat betekent in het uiterste geval dat een belegger al zijn geld kan kwijtraken, als het helemaal misgaat met de Rabobank. Het overkwam bijvoorbeeld de obligatiehouders van de SNS Bank bij de nationalisatie.

Ook kan Rabobank de betaling van de rente opschorten als het een jaartje tegenzit.

Certificaten: als het misgaat met Rabo, loop je veel risico

Tot voor kort dachten Rabobankleden dat de ledencertificaten een uiterst veilige beleggingsvorm waren. Ze boden op de interne maandelijkse handelsdag vrijwel nooit certificaten aan. Hooguit als een familielid met certificaten was overleden.

Maar ze zijn van gedachten veranderd: een jaar geleden stond er nog voor 6,9 miljard euro aan certificaten uit; nu nog maar voor 5,69 miljard.  Leden werden onrustig.

Het SNS-debacle liet zien dat certificaten geen spaarproduct zijn. En Rabobank zelf wees leden die meer dan 20 procent van hun vermogen in certificaten hadden zitten, erop hun belang terug te brengen.

Maar de Libor-affaire – waarbij Rabobank onlangs een boete betaalde van 774 miljoen euro – leidde tot een ware verkoopgolf. De afgelopen weken werden volgens het Financieele Dagblad zo’n 40 miljoen stukken aangeboden, goed voor 1 miljard euro.

Rabobank heeft die stukken niet ingenomen, maar weten te verkopen aan grote beleggers. Zo houdt de bank haar eigen vermogen op peil: de uitstaande certificaten tellen mee voor het eigen vermogen.

Rabobank kan meer geld ophalen voor kredieten

De Rabobank kan voortaan eenvoudiger extra geld ophalen.Tot nu toe kon dat alleen door minder winst uit te keren of door meer certificaten uit te geven onder de leden.

Nu krijgt de toegang tot de hele kapitaalmarkt. Als de economie aantrekt, en Rabobank wil haar eigen vermogen versterken om zo meer krediet te kunnen verlenen, kan ze straks gewoon extra certificaten uitgeven.

Lees ook

Patrick Beijersbergen: nog even en Rabobank zit in AEX

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl